Menü Kapat

Sayısallar Sosyale Nasıl Çalışmalı? Eşitler ve Sözeller Sayısala Nasıl Çalışmalı?

Sayısallar sosyale nasıl çalışmalı? Eşitler sayısala nasıl çalışır?

Kendi alanınız olmayan derslere ne şekilde çalışacağınızı belirlemek tamamen ne hedeflediğinize bağlı. Ben yöntemimi üst dönemlerimden ve kendi arkadaşlarımdan tavsiye alarak belirlemiştim. Hedefiniz ne olursa olsun bu yöntemin sizin için faydalı olacağını düşünüyorum. Benim alanım sayısaldı bu yüzden anlatacaklarımı sosyal çalışmak olarak ele alacağım ama derece yapmış eşit bir arkadaşıma danıştım, o da fene bu şekilde çalışıyormuş yani eşitler ve sözeller de aynı şekilde veya değiştirip geliştirerek fen bazında bu yöntemi kullanabilir.

Açıkçası ben kendi alanımıza yeterince hakim olmadan kendi alanımız olmayan derslere çok fazla vakit ayırarak çalışmaya pek sıcak bakmıyorum. Bu yüzden çok vaktimi almayacak ve öğretici olabilecek şekilde sosyalle ilgileniyordum. Mesela 12. sınıfta sosyalle alakalı hiçbir test kitabı çözmedim. Benim her ders için kullandığım bir taktik vardı: soru kesmek ve biriktirmek. Her derse ait kestiğim soruları biriktirdiğim küçük şeffaf dosyalarım vardı ve sosyal için de bir tane ayırmıştım.

Girdiğim genel denemelerden sonra hemen analizlerini yapmaya özen gösteriyordum, özellikle coğrafya ve tarihte yapamadığım soruların çözümlerini öğrendikten sonra o soruları kesip sosyal dosyama koyuyordum. Coğrafyada yanlış yaptığım soruların konularını özet şeklinde internetten açıp okuyordum. Bir kere okuyunca öğrenmiyordum tabii ki ama birkaç kez aynı konudan yanlış yapıp okuyunca aklımda bir şeyler kalıyordu. Kestiğim sorulara belirli aralıklarla bakıyordum ve bu da birkaç seferden sonra öğrenmeme yardımcı oluyordu. Felsefe, din ve bazen tarihte kavram ağırlıklı bilgi soruları geliyordu. Bir sosyal defterim vardı ve yine deneme analizi yaparken o denemedeki bilmediğim kavramları araştırıp kısaca o deftere yazıyordum.

Denemelerden önce, boş vakitlerde, yoğun şeyler çalışmaktan çok yorulduğumda ya da yatmadan önce ara sıra o defteri okuyordum ve bu da gerçekten faydalı oluyordu. 1. dönem sadece bu şekilde ilerledim. (1. dönem bittikten sonra sosyale bir miktar daha fazla vakit ayrılabilir ama yine de önceliğimiz kendi alanımızı halletmek olmalı bence.) 15 tatile gelince okulumuzda sosyal dersleri verilmeye başlamıştı sınavda sıkça çıkan konularla alakalı haftada 1 ya da 2 ders olarak ve derslerde hocalarımın söylediği önemli şeyleri telefonuma not ediyordum; telefonum sürekli yanımda olduğu için yemek yerken, yolculuk yaparken, birini beklerken vs. açıp bunları okumam çok kolay oluyordu ve tamamen boş vakitlerimi değerlendirmiş oluyordum ayrıyeten bir vakit ayırmama gerek bile kalmıyordu ki sürekli bir şeyi okuyunca gerçekten aklınızın bir köşesine kazınıyor.

“Ee bizde böyle dersler verilmiyorsa/evden çalışıyorsak ne yapacağız?” dediğinizi duyar gibiyim. YouTube’da birçok kanal var, buralardan uzun uzun ve detaylıca izlemek şeklinde değil de son tekrar videolarını, konu özetlerini veya “Eşitler için biyoloji” gibi formatlara sahip videoları normalde boş geçen vakitlerinizde izleyip aynı şekilde telefonunuza not edebilir ve bu şekilde bu yöntemi uygulayabilirsiniz, emin olun hem çok az vaktinizi alacak hem de sosyal öğrendiğinizi hissedeceksiniz. Bunun dışında 15 tatilde belirli aralıklarla sosyal denemesi çözmeye başlamıştım ve bu şekilde daha fazla soru tipi gördüm, daha fazla not biriktirdim.

Sosyalde coğrafya, fende fizik konu çalışmadan biraz zor hallediliyor bu yüzden kendi alanınızla alakalı artık yapacağınız bir şey kalmadığında coğrafya (sayısallar için) ve fizik (eşitler ve sözeller için) çalışabilirsiniz. Özellikle bazı eşitler “Sadece kolay öğrenebileceğim birini ya da ikisini iyi bileyim, garanti biraz netim olsun.” diyerek fen derslerinden herhangi birini seçip ona çalışıyordu, bu da aklınızın bir köşesinde bulunsun. Şu da var eğer çok çok yüksek hedefleri olanlarınız varsa sosyali veya feni riske atmayıp kendi alanına güzelce hakim olduktan sonra detaylı şekilde bunlara çalışabilir ama çok büyük hedefleriniz yoksa beşer soru için veya altışar yedişer soru için onlarca konu çalışmaya değer mi? Tartışılır. Buna da kendi hedefleriniz doğrultusunda karar vermelisiniz. Umarım faydalı olmuştur, iyi çalışmalar dilerim :))

Gamze’nin profiline gitmek için hemen bu bağlantıya tıklayın! Matematik soruları nasıl çözülür, Alan seçimi yapmak, TYT AYT Çalışma Yoğunluğu, Çalışma Motivasyonu Nasıl Sağlanır ? YKS Nedir, YKS için dershane, YKS’ye Çalışmaya Ne Zaman Başlamalı, Nasıl Daha fazla ders çalışırım gibi soruların cevaplarını ve daha fazlasını görmek için hemen Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz!

Loading

Blog yazılarımıza abone olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir