Menü Kapat

Gece Ders Çalışmak mı Daha Verimli Yoksa Sabah Çalışmak mı? Ne Zaman Ders Çalışmalıyım?

Gece mi Çalışmak daha verimli yoksa gündüz çalışmak mı

Sınav senemizde ilk etapta gün içerisinde çalışmak bizim için yeterli olur hatta kimi insan için bütün yıl boyunca yeterlidir ama genele vurduğumuz zaman sınav yaklaştıkça çalışma temposu artar, ki bence kesinlikle artmalıdır. Çalışma saatimizi arttırmak istediğimizdeyse konfor alanımızdan çıkmamız gerekir ve bu genelde gün içerisinde çalışmaya ek olarak günün farklı dilimlerini kullanarak çalışmayla yapılır. Burada akıllara çoğunlukla iki ihtimal gelir: sabah erkenden kalkmak veya gece geç saatlere kadar uyanık kalmak. Başlamadan şu uyarıyı yapayım: Hangi seçeneği seçerseniz seçin uykunuzdan bir miktar fedakarlık yapmak zorunda kalıyorsunuz ama bunu kesinlikle sağlıksız bir boyuta getirmeyin ve ihtiyacınız olan kadar uykuyu muhakkak alın. Bu yazımızda ne zaman ders çalışmalıyım, gece ders çalışmak mı daha verimli yoksa sabah çalışmak mı daha verimli gibi soruların cevaplarını arayacağız.

Bildiğimiz üzere insanlar gececiler ve gündüzcüler olmak üzere ikiye ayrılır. Öğrenciler de gece çalışanlar ve gündüz çalışanlar olarak ikiye ayrılabilir. Burada ilk olarak kendimizi tanımak ve herhangi biri için inatlaşmamak gerekiyor. İllaki başladığımız şekilde devam edeceğiz diye bir şartımız da yok, deneye deneye kendimizi keşfedeceğiz ve bu keşfetme sürecini zaman kaybı olarak görmeyeceğiz -tabii ki bunu bir kaytarma bahanesi olarak kullanmamalıyız :). Unutmamalıyız ki önemli olan bizim ne şekilde verim aldığımız. Çok çalışmak tabii ki önemli ama asıl önemli olan verimli çalışmak. İçi boş çok çalışmanın pek de bir anlamı yok. Bu yüzden önce sabah erken saatlerde mi yoksa gece geç saatlerde mi daha fazla verim aldığımızı anlamamız gerekiyor. Hangisinin daha verimli olduğunu 1 günde anlayamayız çünkü birdenbire uyku düzenimizi değiştiriyor ve bir şeyi ilk defa deniyor oluyoruz. Bu yüzden vücudumuza alışması için fırsat vermeliyiz. Birini peş peşe en az 4-5 gün denemenizi, sonra vücudunuza dinlenip kendisine gelmesi için birkaç gün zaman vermenizi tavsiye ederim ve sonrasında diğerini de peş peşe en az 4-5 gün deneyerek hangisinin size daha iyi geldiğini ve daha fazla verim aldırdığını anlamış olursunuz. Denemeye ilk başladığınız günlerde kendinizi kötü hissetmeniz, odaklanamamanız ve bir şeylerin yolunda gitmediğini düşmeniz çok normal, lütfen hemen pes etmeyin.

Peki hangisinin ne gibi artıları ve ne gibi eksileri var? Şunu belirteyim, bunları sınavdan güzel dereceler elde etmiş kişilerin düşüncelerinden derleyerek sıralıyorum.

Gece çalışmanın pozitif diyebileceğimiz kısımlarından başlayalım:

  • Her zaman için geçerli değil ama genelde yeni uykudan uyanmış olmadığımız için beynimiz daha ayık olabiliyor -bunu kahve içerek vs. de destekleyebiliriz ama sağlıklı bir düzeyde olmasına dikkat edelim- bu yüzden ayılmaya ayrıyeten bir çaba sarf etmemize gerek kalmıyor.
  • Eğer normalde gürültülü ve dikkatimizi dağıtabilecek bir ortamda yaşıyorsak ve çalışıyorsak gecenin sessizliği odaklanmak için çok iyi bir fırsat oluyor, algılamayı kolaylaştırabiliyor ve insana gerçekten çalıştığını hissettirebiliyor.
  • Herkes için geçerli değil ama gözlemlediğim kadarıyla biraz daha geç yatmak biraz daha erken kalkmaktan daha kolay bu yüzden gün içerisine ek olarak sabah kalkmaya göre biraz daha fazla çalışma vaktimiz olabilir.
  • Sabah alarm duyamayabiliriz, istemeden uyuyakalabiliriz ama gece geç uyumak daha fazla kendi elimizde olan bir şey bu yüzden bana biraz daha garanti geliyordu.

Peki gece çalışmanın negatif diyebileceğimiz olumsuz kısımları yok mu? Tabii ki var. Onları da şöyle listeyelim:

  • Günün bütün yorgunluğu üzerimizde olduğu için odaklanmak ve algılamak zorlaşabilir: Gün içerisinde yaşadığımız şeyleri düşünüyor olabiliriz, o gün çok yoğun çalıştıysak beynimiz artık yeni bir şey almayı reddediyor olabilir, çok yorulduysak aklımız uykuda kalabilir…
  • Uyku veriminin oldukça yüksek olduğu saatlerde uykuda olmadığımız için uykumuzu alamamış gibi hissedebiliriz.
  • Eğer normalde gece geç uyuyan biriysek gece uyanık kaldığımız zaman ders çalışmak için bir fedakarlık yaptığımızı hissedemeyebiliyoruz ve bu bizi telefona bakmaya veya başka işlerle meşgul olmaya itebiliyor.

Gelelim sabah çalışmanın olumlu kısımlarına:

  • Her gün düzenli olarak paragraf, problem çözmemiz gerektiği tartışılmaz bir gerçek ve genelde gün içerisinde çözmeyi düşündüğümüz zaman çözmüyoruz. Bu yüzden sabah etüdü bunları halletmek için çok güzel bir zaman dilimi. Sabah okula/dershaneye gitmeden veya sınava evden hazırlanıyorsak kahvaltı yapıp çalışmaya başlamadan önce paragraf ve problem çözmek hem beynimizi açıyor hem bunları yapıp aradan çıkardığımız için gün içerisinde içimizde “Daha paragraf, problem çözmedim” huzursuzluğu oluşmuyor hem de güne yapılacaklar listemizdeki bir şeye tik atarak başladığımız için motivasyonumuz artıyor.
  • Daha güne başlamadan ders çalışmaya başlamış olduğumuz için günün ilerleyen saatlerinde kronometremize baktığımızda gördüğümüz saat bizi oldukça mutlu ediyor ve motive oluyoruz.
  • Erken kalkma fedakarlığını ders çalışmak için yaptığımızdan o zamanı sadece ders çalışmaya ayırıyoruz, bizi dersten alıkoyan çok fazla şey olmuyor. Çünkü ders çalışmayacaksak sabahın köründe neden uyandık, başka bir şeye vakit harcamaya değer mi? :))
  • Uyandığımızda beynimizi kurcalayan pek bir şey olmadığından zihnimiz boş oluyor ve çözdüğümüz, okuduğumuz, izlediğimiz şeyleri beynimize almamız daha kolay oluyor.
  • Sabahın çok erken saatlerinde uyandığımız için çoğu kişi uyuyor oluyor ve bizim için güzel ve sessiz bir ortam oluşuyor. Gece sessizliğinde bahsetmiş olduğumuz şeyler burada da geçerli.

Şimdi ise sabah çalışmanın olumsuz diyebileceğimiz kısımlarına bakalım:

  • Uyanmak genel olarak zaten çok zor bir şey ve ders çalışmak için uyanmak çok daha zor bu yüzden üşenip uyanmama veya uyuyakalma sonucunda fazladan çalışmak için planladığımız o saatleri uyuyarak geçirebilme olasılığımız çok yüksek.
  • Erkenden uyandığımız zaman genelde bütün vaktimiz ders çalışarak geçsin, erken uyandığımıza değsin isteriz ama uykumuzu açmak ve ayılmak için birtakım uğraşlar vermemiz gerekiyor bu yüzden bu bana vakit kaybediyorum gibi hissettiriyordu.
  • Bazı günler etüt için uyanır, masanın başına geçer, kitabımızı açarız ama uykumuzu açamayız ve geri yatarız. Uykumuz bölündüğü için yeterli uyusak bile “Uykum bölündü, uykumu alamadım.” düşüncesine kapılabiliriz.
  • Herkes için geçerli değil ama genelde erken uyanınca günün ortalarına doğru uyku gelebiliyor ve uyuklama hali baş gösteriyor.

Benim yaşadığım ve şahit olduğum eksiler, artılar bunlardı. Kendi kişiliğinize göre hangi artı ya da hangi eksinin sizin için daha kıymetli olduğunu göz önünde bulundurup size daha uygun olanı seçebilirsiniz. Ayrıyeten kendi seçimimden de bahsederek size başka bir alternatif sunabilirim. Ben zaman zaman sadece sabah etütü yaptım, zaman zaman sadece gece çalışması yaptım ama genelde her ikisinden de bir miktar kısarak ikisini birden uyguladım. Mesela normalde güne ilave olarak sadece birini seçtik diyelim ki; gece çalışması yapıyoruz ve gece ekstra 2 saat geç yatıyoruz veya sabah çalışması yapıyoruz ve 2 saat erken uyanıyoruz yani çalışma saatimize 2 saatlik bir ekleme yapıyoruz. Ben sabah uyanmakta çok zorlanıyordum ama paragraf, problem çözmek için erken uyanmak çok çok faydalı oluyordu ve o şekilde daha fazla verim alıyordum aksi takdirde onları çözmeden günü tamamlıyordum. Bu yüzden genelde gece 1.5 saat geç yatıp sabah yarım saat erken kalkıyordum. Siz de kendinize göre bu şekilde değişiklikler yapabilir ve alternatifler oluşturabilirsiniz.

Son olarak vermek istediğim birkaç küçük tavsiye var:

  • Eğer sabah çalışmayı seçtiniz ve o sabah uyanamadıysanız “Sabah uyanamadım zaten bütün günüm çöp oldu.” düşüncesine kapılabilirsiniz; bu, gün içerisinde çalışma motivasyonunuzu kırabilir, o gününüzü bomboş ya da çok az çalışarak geçirmenize neden olabilir. Bu gerçekten çok yanlış bir düşünce. Böyle düşünmek yerine “Bugün uyanamadım ama gün daha yeni başlıyor, önümde uzun saatler var. Biraz daha yoğun çalışıp hedeflediğim saate ulaşabilirim ya da en kötü bugün hedeflediğimden biraz daha az çalışmış olurum.” şeklinde düşünmelisiniz. Bunu yapmak o gününüzü gönül rahatlığıyla bitirmenize ve hedefinize ulaşmanıza/yaklaşmanıza yardımcı olur.
  • Eğer sabah daha fazla verim alıyorsanız ama uyanamıyorsanız birbirinizi uyandıracağınız ve birlikte çalışacağınız bir çalışma arkadaşı edinmenizi şiddetle tavsiye ederim.
  • Bizler insanız her gün istediğimiz gibi çalışamaz, hedefimize ulaşamayız. Bazı günler erken uyanmayı hedefleyip uyanamayabiliriz, bazı günler geç yatmayı planlayıp erkenden uyuyakalabiliriz. Böyle durumlarda kendimize anlayış göstermeliyiz ve o anın duygusuyla “Zaten yapamadım, bundan sonra da olmaz.” şeklinde düşünmemeliyiz. O an kendimize ihtiyacımız olan ilgi ve anlayışı gösterip pes etmemeli ve yolumuza devam etmeliyiz.

Sınav senenizde ihtiyacınız olan her konuda bizimle iletişime geçebilir, Unikoçum’a başvurabilirsiniz. Hepinize kolay gelsin, iyi çalışmalar dilerim :))

Gamze Yıldırım

Gamze’nin profiline gitmek için hemen bu bağlantıya tıklayın! Ne zaman ders çalışmalı, Alan seçimi yapmak, TYT AYT Çalışma Yoğunluğu, Çalışma Motivasyonu Nasıl Sağlanır ? YKS Nedir, YKS için dershane, YKS’ye Çalışmaya Ne Zaman Başlamalı, Nasıl Daha fazla ders çalışırım gibi soruların cevaplarını ve daha fazlasını görmek için hemen Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz!

Loading

Blog yazılarımıza abone olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir